Η Άμφισσα είναι μια πόλη στην περιοχή της Φωκίδας κοντά στο ιερό των Δελφών στην Κεντρική Ελλάδα. Βρίσκεται στο βόρειο άκρο ενός ελαιόδασους και περιβάλλεται από δυο βουνά: τον Παρνασσό στα ανατολικά και τη Γκίωνα προς τα δυτικά.
Η ιστορία της Άμφισσας αρχίζει πριν περίπου 3.000 χρόνια. Ήταν η σημαντικότερη πόλη της αρχαίας ελληνικής φυλής των Λοκρών και μια από τις πιο ισχυρές πόλεις της Κεντρικής Ελλάδας κατά την αρχαιότητα. Ο Αριστοτέλης δήλωσε ότι το όνομα της Άμφισσας προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα «αμφιέννυμι», που σημαίνει «περιβάλλει», επειδή είναι ανάμεσα στα δύο βουνά. Μια άλλη εκδοχή σχετικά με το όνομά της έχει αναφορές στην ελληνική μυθολογία. Η Άμφισσα πήρε το όνομά της από την κόρη και την ερωμένη του Απόλλωνα, την Άμφισσα.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα έδειξαν ότι ανέπτυξε το εμπόριο της με την Κόρινθο. Η Άμφισσα ήταν γνωστή για τις τέχνες και το εμπόριο της, ενώ τα νομίσματά της είχαν το κεφάλι του Απόλλωνα στη μία πλευρά. Στην Άμφισσα, μετά την ήττα από τους Πέρσες στη μάχη των Θερμοπυλών, προσέφυγαν πολλοί Φωκείς λόγω της ισχυρής της ακρόπολης. Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, η Άμφισσα πολέμησε εναντίον της Αθήνας και υπέρ της Σπάρτης.
Μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο η Άμφισσα ήταν σύμμαχος της Θήβας. Έπειτα, συμμάχησε με τη Θήβα και την Αθήνα εναντίον των Μακεδόνων του Φιλίππου Β ‘.
Κατά το Μεσαίωνα η Άμφισσα βρισκόταν κάτω από τους Βησιγότθους, τους Ούννους, τους Βυζαντινούς, τους Βουλγάρους και πολλούς άλλους κατακτητές. Μετά την τέταρτη σταυροφορία και τη λατινική κυριαρχία, ο βασιλιάς της Θεσσαλονίκης Βονιφάτιος Μομφερρατικός κατέκτησε την Άμφισσα και άλλαξε το όνομά της σε La Sole ή Σάλωνα στα ελληνικά. Κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς στα τέλη του 14ου αιώνα. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του ελληνικού πολέμου ανεξαρτησίας.
Στο παρελθόν, η οικονομία της Άμφισσας βασιζόταν στη βυρσοδεψία, την κωδωνοποιία και τη σχοινοποιία, αλλά σήμερα είναι λίγοι κάτοικοι που ασχολούνται με αυτούς τους τομείς. Αυτή τη στιγμή η οικονομία της βασίζεται στην καλλιέργεια της ελιάς, καθώς υπάρχει μια τεράστια έκταση ελαιόδεντρων με την ονομασία “ελαιόδεντρα της Άμφισσας” όπου παράγονται και συλλέγονται οι περίφημες ελιές “Αμφίσσης” και οι μαυρολιές.
Η Άμφισσα είναι επίσης γνωστή για το καρναβάλι της. Οι τόποι ενδιαφέροντος είναι το Κάστρο των Σαλώνων (ή το Κάστρο της Ωριάς), το Αρχαιολογικό Μουσείο, η περιοχή της Χάρμαινας όπου υπήρχαν τα παραδοσιακά βυρσοδεψία και η Δημοτική Βιβλιοθήκη